mandag 1. februar 2010

Så schtøgt!!!

Hain e så schtøgg, hain dærren dær! Fjern formatering fra utvalget

Guttegjengen på bussholdeplassen brøla av latter, da de så en klassekamerat gå av bussen. De var sprekkeferdige av forventning til kompisens reaksjon, når han også oppdaget at det var planleggingsdag - og at skolen ikke begynte på igjen etter jul før dagen etter.

Jeg fikk aldri med meg reaksjonen hans på feiltakelsen.

Men gjennom bussvinduet så det i alle fall ikke ut som det var noe galt med utseendet til gutten.

Det som var interessant i situasjonen, var bruken av ordet stygg- eller schtøgg på godt trøndersk. Ut fra samtalen, tolket jeg det som at den forventede kompisen var tøff i trynet, eller at han var en som hadde eksplosivt temperament- og som kom til å klikke når han skjønte at han hadde stått opp halv sju første dag etter jul, i 15, kuldegrader , for å sægge seg avgårde med skolebussen til ingen nytte.

Men schtøgg?

Jeg ha begynt å spisse ører når dette ordet blir brukt av ungdom. For innholdet i begrepet er noe annerledes hos dem enn hos såkalt voksne. Jeg tror begrepet, slik det brukes av vår tids yngre generasjoner, kan bety flere ulike ting; kul, sint, sprø, farlig, rå, kompromissløs eller crazy.

Parallellt er bergepet levende i sin opprinnelige betydning. Å være schtygg på håret er ingen hedersbetegnelse for tenåringsjenter. Heller ikke å gå med ei schtøgg bukse.Det er ikke kult å være stygg- utseendemessig. Det blekes hår, tenner og unevnelige kroppsåpninger. Det skal pushes opp, suges ut, fylles på og kuttes av. Alt for utseende, image og... å ikke være stygg.

Stygg betyr for mange unge dårlig råd, eller at man for eksempel i for stor grad synes andre ting i livet er vikigere enn å pynte kroppen sin. Kanskje at man er veldig aktiv i Amnesty eller Mot, og gir blaffen i å barbere leggene sine? Schtøgt!

Det finnes mange arenaer bare for pene folk nå. Egne nettsteder f eks, der innsendere må vurderes for å kunne få lov til legge ut de peneste bildene sine. Andre folk kan legge igjen meldinger under disse, og si sin mening om de avbildede kroppsdelene er pene eller schtøgge. Man kan søke om å få bli med i Top Model, der kandidatene elimineres bort uke for uke, avhengig av om de har vært pene nok på siste fotoshooten til å henge med til neste runde. Dommerpanelet hermer etter kandidatenes mimikk og utseende, for å få fram hvor håpløse eller stygge de er. Og hvorfor akkurat HUN av dem må ut av konkurransen denne uka .

Klart at med alt fokus på utseende i vår medieherjede verden, blir trusselen ved ordet schtøgg større og større.
Jeg tror guttene på bussholdeplassen næret en slags ærefrykt for sctyggingen som kom med bussen- og at i denne betydningen av begrepet stygg ligger det samme type motstrebende beundring for villskap som man i oppveksten kjente for store, slemme gutter når de sa fæle ord og kastet snøball på gamle bestemødre.

I tidligere tider var bannord det verste man kunne slippe ut av munnen. Slike kraftuttrykk påkalte djevelen og hans onde makter. Ordene var derfor fulle av mørke, angst og "bad karma". De kunne skremme både en selv og andre. Om man bad faen ta noen, kunne det i verste fall faktisk skje. Derfor var det farlig å si slikt. Et skummelt sagn fra mitt hjemsted forteller om en prest som med besvergelser manet en mann med hest og vogn inn i berget, fordi han ikke ville flytte seg så presten kom forbi..

Scthøgt er blitt et mektig ord, et skremmende ord. En som er stygg, er på sett og vis farlig. Han er bærer av ordet- og kan derfor smitte andre. Stygt søker stygt....

I vår tid finnes det statistikk på at mennesker som oppfattes som pene og har symetriske ansikter, lettere får de jobbene de søker på, får bedre service i restauranter og butikker, og lettere får innvilget lån.

Kanskje schtøgg rett og slett har blitt vår tids farligste besvergelse?

2 kommentarer:

nora sa...

Jeg har en mistanke om at den utvidede betydninga av ordet har kommet nordfra. Jeg mener nemlig å huske at barndomsvenner pleide å bruke stygt i betydningen "alt som ikke var utpreget positivt", og at jeg fant dette svært forvirrende.

michelle Eilertsen sa...

syns det var veldig bra skreve marit:).. men kanskje ikke så rart når en er norsk lærer:), da blir mann filnk å skriv:)..

men uansett fin side:)